Pagini

duminică, 2 martie 2014

Regatul umbrelor - Leigh Bardugo



   Nu sunt maestru in genul fantasy, dar lumea creata de Leigh Bardugo in Regatul Umbrelor (titlul original Shadow and Bone) m-a captivat. 
   Scriitoarea s-a inspirat din cultura si peisajele Rusiei. Taramul Ravka cu Micul Palat si Marele Palat, imbracamintea Grisha numita kefta, Tsibeya, legendele, sunt doar cateva lucruri ce m-au dus cu gandul la cladirile din Kremlin, la Siberia si la frumoasele imagini din cartile de povesti rusesti citite in copilarie. 

   Regatul Ravka se confrunta cu dificultati, nu doar datorita atacurilor celor din Fierda si Shu Han, cel mai mult erau afectati de Falia Umbrei. In calea lor spre iesirea la Marea Adevarata statea pamanul cu nisipuri cenusii din Falia Umbrei sau Nemarea, un loc unde intunericul ascundea ceva mult mai periculos: infioratoarele volcre.
   Scriitoarea a descris foarte bine Nemarea, de cate ori am intrat alaturi de personaje in acea zona am simtit apasarea intunericului absolut si aproape ca am simtit rasuflarea ingrozitoare a volcrelor in ceafa. Intunericul din Falia Umbrei nu are de-a face cu intunericul noptii, era mult mai intens, imaginati-va ca sunteti intr-o pestera iar la un moment dat ramai fara nicio sursa de lumina, intunericul este apasator, stiu despre ce vorbesc, am trait aceasta experienta cand am vizitat micuta pestera din zona Cetatii Rasnov si a fost stinsa lumina, este infiorator, un intuneric apasator ce iti trimite fiori pe sira spinarii si daca mai adaugati la acea senzatie si pericolul volcrelor sentimentul de groaza va inregistra o crestere insemnata. Falia Umbrei fusese creata cu mult timp in urma de un Intunecat, Ereticul Negru.
   Ravka era aparata de Armata Intai formata din soldati obisnuiti si Armata a Doua formata din Grisha, maestri ai Micii Stiinte. In functie de abilitatile lor Grisha erau impartiti in: Ordinul Viilor si Mortilor,  Ordinul Invocatorilor si Ordinul Fabricatorilor. Liderul Grisha era Intunecatul, cel mai puternic si temut Grisha, singurul in fata caruia raspundea pentru faptele sale era Regele. Pentru a-si folosi fortele Grisha se foloseau de elementele inconjuratoare, magia nu era creata din nimic. 
   Toata actiunea, descrierea fascinantelor costume Grisha, Palatul din Os Alta cu toate bogatiile sale, peisajele, particularitatile fiecarui personaj sunt imbinate extraordinar intr-o poveste alerta, bine scrisa, ce iti capteaza atentia si iti trezeste curiozitatea. Din punctul meu de vedere lumea Grisha este creata foarte bine, naturala dar in acelasi timp magica, naturalul si magia sunt ca doua fasii ce se impletesc hranindu-ti imaginatia si facand-o sa infloreasca. Daaa, mi s-a facut dor de Stapanul inelelor si Harry Potter. 

   Alina Starkov si Mal se stiau din copilarie, au crescut la orfelinatul de la Keramzin si intre ei s-a creat o legatura speciala. Daca la inceput erau de nedespartit cand au mai crescut ii intalnim inrolati in Armata Intai, Alina - ucenic cartograf, iar Mal - cea mai buna iscoada si un mare cuceritor, legatura dintre ei exista dar nu mai erau atat de nedespartiti ca in copilarie, desi in inima Alinei se razboiau sentimente mult mai puternice fata de Mal, acesta se pare ca o considera ca pe o sora. Misiunea lor era sa traverseze Nemarea sa ajunga la Marea Adevarata de unde trebuiau sa se intoarca cu toate marfurile necesare in Ravka de Est. Cu cat se apropia mai mult momentul traversarii cu atat crestea mai mult nelinistea Alinei. Incepe traversarea, sunt inconjurati de intunericul Faliei, zgomotele volcrelor se aud in apropiere, tensiunea si groaza ating cote maxime, atacul este iminent si cu toata magia puternicilor Grisha in fata acelor fiinte ingrozitoare sunt neputinciosi. In lupta aceea Alina este pe punctul de a-si pierde viata dar este salvata de Mal, iar in momentul in care acesta cade ranit tanara il acopera cu trupul sau in asteptarea atacului necrutator. Durerea este sfasietoare dar deodata o lumina puternica alunga volcrele, Alina lesina si se trezeste pe malul Ravkai de Est, vasul se intorsese. Dar cum au reusit? Zapacita de tot ce se intampla in jurul ei Alina este adusa in fata Intunecatului unde toti cei de pe nava au povestit ce se intamplase, fusesera salvati de o lumina, iar sursa se pare ca era Alina. Dar ea nu stia de o asemenea putere, nu avea acel dar, insa Intunecatul scoate la suprafata harul sau, era o Invocatoare a Luminii si din acel moment foarte importanta pentru Ravka si distrugerea Faliei Umbrei. Pentru protectie Alina este dusa la Os Alta capitala regatului Ravka. Viata de la curte o fascineaza dar antrenamentele sunt obositoare, nu reusea sa-si invoce singura magia, avea nevoie de Intunecat sau de un alt amplificator. Desi isi face cativa prieteni la curte, Alina este nelinistita, ii era dor de Mal, nu mai avea nicio veste de la el. Oare o uitase? Dar pe langa toate acestea Alina trebuie sa faca fata si atractiei pe care o simte cand este in preajma Intunecatului. Oare era atractie adevarata sau Intunecatul isi folosea magia? Aproape ca il placi pe Intunecat, dar este un personaj ce ascunde multe nuante. Nu trebuie sa va lasati pacaliti.

   Vor reusi Mal si Alina sa se reintalneasca? Este Intunecatul atat de negru pe cat pare? Care este planul lui? Va reusi Alina sa-si foloseasca forta fara ajutorul nimanui? Vor reusi sa prinda cerbul Morozovei? Care era puterea si rolul acestuia?  Ce se va intampla cu Falia Umbrei?

Comanda aici

   O carte cu actiune alerta. Finalul primului volum te face sa astepti cu nerabdare si celelalte volume.   

   Regatul umbrelor este primul volum din trilogia Grisha

  


Al doilea volum este Siege and Storm (aparut in iunie 2013), 
urmat de Ruin and Rising (va aparea in iunie 2014), si din cate se pare vom avea parte de multa adrenalina. 

O trilogie frumoasa, v-o recomand cu drag.

Nu uitati, bucurati-va de lecturi placute.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu