Pagini

luni, 6 ianuarie 2014

Iubire - Katie Cotugno



    Daca va asteptati la o poveste de iubire siropoasa ati gresit cartea. Relatia dintre Reena si Sawyer este fragila, parca au ramas ancorati in acele gesturi stangace de la inceputul unei idile si nu stii niciodata daca intalnirea se va termina cu un sarut sau cu o cearta. Dar asa incapatanati cum au fost mi-au placut.
    Iubire (titlul original How to love) este una din acele carti care te trezesc brusc din visare si te pun in fata unor personaje desprinse din realitate, cu defecte si temeri.
Nu vei intalni niciun personaj perfect care sa gandeasca si sa faca totul ireprosabil si careia sa-i plangi de mila "vai, cat sufera si cate i s-au intamplat, iar saracutul nu a facut nimic rau". Fiecare cu "piticul" lui, au facut greseala dupa greseala, au lasat tacerea sa vorbeasca in locul lor, s-au interiorizat, dar cel mai important este ca la sfarsit au realizat greselile comise si au incercat sa aduca totul pe linia de plutire.
   Sa fie una din acele carti ce trezesc sentimente contradictorii: ba o placi, ba nu o placi? Este posibil.
   Reena, Sawyer si parintii lor s-au jucat cu maiestrie cu trairile si rabdarea mea. 
   Ce as avea sa le reprosez sunt urmatoarele: ma asteptam ca Sawyer sa aiba un mare motiv din cauza caruia ajunsese aproape dependent de Oxy si nu mi-a placut ca  a pus chiar si pentru o secunda paternitatea micutei Hannah sub indoiala, Reena trebuia sa fie mai deschisa, mai increzatoare in ea, sa incerce sa comunice mai mult cu Sawyer (in special dupa ce a revenit) si sa nu mai lase afurisitele acelea de temeri sa-i conduca soarta. Leo (tatal Reenei) sa nu mai fie atat de ancorat in principii si ar fi trebuit sa vorbeasca deschis cu fiica sa despre motivul pentru care nu prea era de acord sa aiba o relatie cu Sawyer (desi cand acesta era mic il invatase sa cante la pian, isi petrecea mult timp cu el si crescuse sub ochii lui) iar in momentul in care era singura, parasita si insarcinata nu trebuia sa-i intoarca spatele si sa o faca sa se simta ca o tarfa a Babilonului. 
   Ce mi-a placut? Faptul ca Sawyer a realizat ca a alunecat pe un drum gresit si a luat masuri pentru a se vindeca, Reena, eleva eminenta, a stiut sa fie puternica si nu a cedat tentatiilor pentru a fii cool, si-a vazut de studii, de vise, pana cand a ramas insarcinata si a trebuit sa ia o decizie importanta. 
   Autoarea Katie Cotugno trateaza un subiect sensibil: adolescenta si sarcina. Esti tanar, ai toate visele bine trasate, inveti si muncesti pentru a ti le indeplini. Ce faci daca intervine o sarcina? 
   Punctul central al cartii este momentul despartii si avem parte de capitole inainte de despartire si dupa despartire, ceea ce ne da posibilitatea sa vedem in paralel ce fel erau personajele si cum si-au modificat comportamentul. Mi s-a parut interesanta aceasta abordare. A fost o poveste de dragoste pe care am pus-o mereu sub semnul intrebarii pana cand am realizat ca Reena era menita sa fie impreuna cu Sawyer, asa era scris, ea era altfel, era lumina lui, tot ce trebuia sa faca era sa lase temerile de-o parte si sa il primeasca in lumea ei. Pare simplu, dar nu este.

   Reena il cunostea pe Sawyer de cand se stia, parintii lor erau prieteni si parteneri de afaceri, asadar il vedea deseori: la cina, petreceri, la restaurant. Era o fire retrasa, crescuta intr-o familie catolica cu principii. Admiratia si dragostea fragila, tainica, pentru Sawyer este trecuta in spatele glumelor copilaroase facute alaturi de prietena ei cea mai buna Allie. Asta pana cand au mai crescut, iar deschisa si nebunatica Allie a inceput sa se intalneasca cu Sawyer. Acest lucru a ranit-o profund pe Reena si a dus la ruperea prieteniei dintre ele, dar a apropiat-o de o alta tanara, Shelby, nou venita in zona. 
   Reena si-a vazut mai departe de scoala si de furtuna interioara iscata ori de cate ori era in preajma lui Sawyer, asta pana cand acesta o invita la o plimbare. Surprinzator, accepta, dar acea seara ii va marca teribil pe amandoi. O plimbare linistita cu masina, conversatie placuta, inghetata, chicoteli si un sarut magic, dar totul este spulberat cand primeste un telefon de la tatal sau in care este anuntata ca Allie a suferit un accident grav. Ajunsi la spital afla cumplita veste ca prietena ei cea mai buna a decedat, iar in acel moment dureros Sawyer se retrage tacut. De ce? 
   Au urmat zile in care nu s-au mai vazut, apoi mici iesiri ce au dus la infiriparea unei relatii. Dar intre cei doi erau multe lucruri trecute sub tacere. 
   Sawyer isi ineca amarul in petreceri obscure, bautura si Oxy, iar retrasa Reena simtea ca nu poate si nu va face parte niciodata din lumea lui. Dar totul continua pana cand intr-o zi dupa un eveniment mai violent Sawyer dispare, fara niciun cuvant de adio, iar Reena descopera ca este insarcinata. 
   Peste aproape trei ani, Sawyer reapare, acelasi zambet smecheresc si farmec rebel, dar mai rabdator si mai responsabil, parca un pic mai matur. Problema este ca Reena are un nou iubit, Aaron, fratele prietenei sale Shelby, dar Sawyer este hotarat sa o recucereasca, doreste sa fie alaturi de ea si de micuta Hannah.

   Ce va face Reena? Il va ierta pe Sawyer? Tacerea va fi inlaturata? Vor fi dezvaluite sentimentele si secretele? Ii va destainui Sawyer secretul ce ii macina sufletul? Reena ii va plati lui Sawyer cu aceeasi moneda si va parasi localitatea?

   Comanda aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu