Pagini

sâmbătă, 14 septembrie 2013

Si dupa.... - Guillaume Musso



   Guillaume Musso este unul dintre cei mai indragiti romancieri francezi. 
   De ce? Este inutil sa va insir argumente, cel mai indicat este sa cititi oricare din cartile sale si sa va lasati purtati de sentimentele ce sunt eliberate din cartile sale cu forta unei explozii. Fiecare cititor va trai cartile lui in felul sau, pentru ca suntem diferiti, simtim diferit, dar cu siguranta punctul acela sensibil din adancul sufletului vostru va fi atins, va scoate la suprafata o amintire ce pentru altii nu semnifica mare lucru dar pentru voi are mare importanta. 
   Si pentru faptul ca la finalul fiecarei carti m-a facut sa cad pe ganduri si sa reflectez, sa-mi para rau ca s-a terminat, nu pot sa spun decat "multumesc Guillaume".

   La varsta de 24 ani, Guillaume Musso, a suferit un grav accident de masina, accident ce probabil l-a facut sa reflecteze asupra vietii, a mortii si sa-si astearna ideile pe hartie. Asa a aparut Si dupa.... (titlul original Et apres...) primul roman ce i-a adus celebritatea. 
   Dupa ce treci printr-un moment de cumpana iti revizuiesti prioritatile, iti dai seama cat de gresit ai facut unele lucruri, iar daca ai avea posibilitatea sa o iei de la capat ai face totul diferit. Gresit, nu vei avea niciodata posibilitatea sa te intorci in timp, greselile nu vor fi sterse de la sine cu buretele, iar ranile ce inca mai sangereaza au nevoie de cuvintele tale pentru a se putea inchide. 
   M-am intrebat cum de o casnicie pornita dintr-o dragoste asa de mare s-a putut termina printr-un divort. Pentru ca puternica legatura dintre cei doi incepea inca din copilarie, inflorise in visele tineretii, trecuse peste obstacolul diferentei sociale, se maturizase la aparitia primului lor copil si se destramase brusc dupa marea drama, moartea celui de-al doilea copil, micutul Sean. De ce? Din lipsa de comunicare, inchiderea in sine dupa tragedie, sentimentul de vina ce il macina pe interior si gasirea refugiului in munca. 
   Asa cum ne-a obisnuit, scriitorul ne intreapta spre un anumit final iar in ultimele pagini totul se rastoarna surprinzator. Tristete si pareri de rau pentru Nathan si pentru noile lui visuri. 

   Nathan Del Amico, avocat de temut in New York, a fost urmarit tot timpul de dorinta de a ajunge cat mai sus, sa nu mai fie doar fiul servitoarei, acum era cel mai bun avocat, avocatul cu niciun proces pierdut, apartinea elitei. Si chiar daca divortase inca mai purta verigheta, avea sentimente puternice pentru cele doua fiinte importate din viata sa, fosta sotie si fiica sa. 
   Familia Wexler avea radacini nobille, faceau parte din elita, dar fiica lor Mallory, nu-si gasise locul in toata acea bogatie, era o fire sensibila si visatoare, se simtea pierduta in aceasta lume dura si se afla de multe ori in pragul depresiei, dar este salvata de raza ei de soare, de Nathan, el era forta ei de a merge mai departe.

   Totul incepe in Insula Nantucket cand un baietel de opt ani o salveaza de la inec pe buna lui prietena, dar ultimele lui forte le folosise pentru salvarea ei iar bratele nemiloase ale intunericului il trag in adancuri. Aflat in coma pentru o perioada de timp, micutul revine la viata si surprinzator fara urmari devastatoare asupra sanatatii sale. 
   Peste 20 de ani il gasim pe Nathan in apartamentul sau din Manhattan, singur, macinat de amintiri si cu senzatia unui mare gol in interior, dar se refugia repede in birourile firmei Marble&March, pentru ca acolo era cel mai bun. 
  Dar vizita dl. Garrett Goodrich, o mare eminenta in domeniul medical, ii schimba viata. Viziunea acestuia despre viata, capacitatea de a prevesti moartea, insotita de dovezi clare il zapacesc pe tanarul avocat. Aflarea faptului ca exista persoane speciale numite "Mesageri", a caror misiune este aceea de a-i pregati si ajuta pe cei aflati in pragul mortii sa treaca in lumea cealalta iar separarea sa fie cat mai lina, il fac pe Nathan sa faca unele conexiuni si sa realizeze ca are multe lucruri de pus in ordine pentru ca nu mai avea mult de trait.

   Dar de ce avea sentimentul acela straniu de cate ori il intalnea pe Garrett? Oare il mai intalnise undeva? Va reusi sa-si deschida sufletul si sa se impace cu toti demonii lui din trecut? Va reusi sa o aduca inapoi pe Mallory? Pentru ca ea era sufletul lui pereche, iar fragilitatea ei trezea in el sentimentul de a o proteja. Iubirea lui pentru Mallory si fiica sa Bonnie era dincolo de tot ce poti exprima prin cuvinte. Cuvintele pot fi uneori atat de mici in fata unor sentimente atat de puternice.
 
   Romanul Si dupa... a fost ecranizat in 2008 sub numele de Afterwards, in regia lui Gilles Bourdos, avandu-i in rolurile principale pe: Romain Duris, John Malkovich si Evangeline Lilly. 
   Ca de obicei au fost facute unele schimbari si nu le-am inteles rostul, mi se pareau mult mai graitoare scenele daca erau respectate asa cum le-a creat scriitorul, iar partea in care il intelegeai cel mai bine pe Nathan si motivul pentru care Mallory era atat de sensibila, a fost scoasa cu desavarsire.
    Dar aceasta a fost viziunea regizorului si a rezultat un film dragut. 

   Eu va recomand sa cititi cartea inainte de a vedea filmul, il veti intelege mult mai bine pe Nathan. Din punctul meu de vedere de data aceasta cartea bate filmul. Voi ce credeti?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu